Vanhasta rakennuksesta energiatehokas passiivitalo

Stavangerin keskustassa sijaitseva Bergelandsgården on alun perin vuonna 1985 rakennettu kiinteistö, jonka talotekniikka oli jäänyt ajastaan jälkeen. Vastatakseen tulevien käyttäjiensä, Norjan tielaitoksen ja Norjan valtionarkiston vaativiin tarpeisiin rakennus saneerataan täysin, ja siitä tulee kertaheitolla erittäin energiatehokas. Passiivitalona se kuluttaa 75 % vähemmän energiaa kuin perinteiseen tapaan toteutetut rakennukset.

Rakennukseen tulee toimistotiloja, laboratorioita ja arkistoja, ja hyvä sisäilma on niiden kaikkien kannalta välttämätön edellytys. 

Aikakautensa arkkitehtuurille tyypillisesti rakennuksen huonekorkeus oli alhainen, mikä edellyttää, että tekniset järjestelmätkin rakennetaan tilaa hukkaamatta. Caverionin suunnitteleman KlimaTak- alakattoelementin suojissa, poissa katseilta, on kiinteistössä tarvittava talotekniikka: lvi-, sähköistys- ja jäähdytysjärjestelmät. Ratkaisu on energiatehokas, lähes äänetön ja älykäs kun siihen liitetään automaatiota ja etäohjausta.

Ilmavirtoja ja lämpötilaa voidaan säätää tilakohtaisesti ja tarpeenmukaisesti. Jos esimerkiksi aurinko porottaa rakennuksen julkisivuun, voidaan ilmastointi tässä osassa rakennusta ohjelmoida kovemmalle kuin varjoon jäävällä puolella. Lisäksi KlimaTak-järjestelmä muuntuu vaivattomasti ja nopeasti uusiin tarpeisiin, kun tilojen käyttötarkoituksen tai tilanjaon muuttaminen joskus tulee ajankohtaiseksi.

Bergelandsgården, Stavanger, Norja

Palvelualueet: Projektin toteutus

Tekniset järjestelmät: Sähköistys, Lämmitys, vesi ja viemäri, Jäähdytys, Ilmanvaihto ja ilmastointi, Automaatio

Ajankohta: 4/2014−11/2015

Koko: 12 000 m2

Sopimuksen arvo: 7 milj. e